7 מרכיבים חשובים בכל מודל עיסקי
אנשים רבים מתבלבלים בין מודל עיסקי לתוכנית עסקית. תוכנית עסקית היא חלק מהמודל העיסקי שלכם. חלק חשוב, אבל עדיין רק חלק. תפקיד התוכנית העיסקית היא להוציא לועל את המודל העיסקי. כלומר, המודל העיסקי הוא החזון שלכם לאיך העסק צריך להיראות, להתפתח, מה הערך המוסףשאתם נותנים ללקוח וכו'.
על מנת לבנות מודל עיסקי טוב יש להקפיד על 7 כללים חשובים:

פילוח מדויק של הקהל - ככל שתהיו מדוייקים יותר בפילוח הקהל, כך יגדל הסיכוי שהמוצר שלכם יהיה מותאם אליהם טוב יותר. אל תסתפקו במין, גיל ואזור מגורים. חפשו עוד מכנה משותף (מצב משפחתי, גילאי הילדים, הרגלי קניות וכו')
תבנו תהליך מסודר - עוד לפני שאתם משיקים את העסק, עליכם להבין בדיוק מה ליבת העסק שלכם. האם אתם נותני שירות או מספקים מוצר? מה התפקיד שלכם בדיוק. ככל שהתהליך שלכם יהיה ברור לכם יותר כך יהיה קל יותר ליישם אותו.
משאבים עסקיים חיוניים - תדאגו שיש לכם את כל מה שאתם צריכים על מנת לעמוד ביעדים שלכם. הון התחלתי, אתר אינטרנט, רשומות של לקוחות פוטנציאלים ועוד.
ערך מוסף - איך העסק שלכם יבלוט מעל המתחרים? תבנו הצעה בעלת ערך מוסף, כזאת שלא קיימת אצל המתחרים.
שותפים אסטרטגיים - קשה מאוד להצליח לבד. חפשו גופים איתם אתם יכולים לעבוד בשיתוף פעולה או שאתם משלימים אחד את השני. לדוג' אם אתם מעצבי שיער תשקלו שיתוף פעולה עם קוסמטיקאיות וחברות למוצרים קוסמטיים. פתחתם חנות רהיטים? תשתפו פעולה עם נגרים, חנויות למוצרי חשמל וקבלני בניין.
בניית אסטרטגיית ביקוש - איך הלקוח ימצא אתכם? מה הלקוחות אמורים לעשות כשייתקלו במותג שלכם? בניית אסטרטגיית ביקוש נכונה תעזור לכם למפות את המסלול של הלקוח משלב החשיפה למוצר עד לשלב הקניה.
מרווח תמרון - כשאתם משיקים את העסק שלם ובונים תוכניות עבודה אין לכם עדיין נתונים אמיתיים אלא רק השערות. אתם לא באמת יודעים כמה לקוחות יהיו, אילו מוצרים ימכרו או מהו הערוץ השיווק היעיל ביותר. זאת בדיוק הסיבה שבכל תוכנית אתם חייבים להשריא מקום למרחב תמרון ושינויים במידה ותצטרכו. אל תחשבו שהתוכניות הראשוניות שלכן הן קבועות ולא ניתנות לשינוי. הביטוי הצבאי "כל תוכנית היא בסיס לשינויים" מעולם לא היה נכון יותר.